Uusi (vanha) riippuvuus

25.11.2024

 

Suomi aikoo ottaa käyttöön WHO:n uuden ICD-11-diagnoosiluokituksen vuonna 2026. Muutos tuo uusia diagnooseja ja muokkaa vanhoja. Yksi uusista diagnooseista on videopeliriippuvuus, joka todennäköisesti nimetään digipeliriippuvuudeksi. Tämän diagnoosin myötä digipeliriippuvaiset voivat saada virallista hoitoa ja tukea. Uudistus heijastaa maailman muuttumista.

Riippuvuus voi kohdata ketä tahansa meistä. Muodossa jos toisessakin. Gabor Matén määritelmän mukaan "Riippuvuutta on mikä tahansa käyttö tai käyttäytyminen, joka antaa hetkellisen mielihyvän tai lohdutuksen tunteen, eikä käyttöä tai käyttäytymistä pystytä lopettamaan negatiivisista seurauksista huolimatta."

Riippuvuuksia ylläpitää usein ns.draamakolmio, muodostaen noidankehän, jossa roolit voivat vaihdella, mutta dynamiikka pysyy muuttumattomana. Tämä haitallinen toimintamalli voi esiintyä sekä yksilön sisäisessä maailmassa että ulkoisessa toiminnassa, ylläpitäen riippuvuutta ja estäen muutosta.

Draamakolmion epäterveet roolit voivat vaihdella tilanteesta riippuen. Tässä muutama esimerkki:

Riippuvuuden kanssa kamppaileva henkilö voi helposti omaksua uhrin roolin, kokien itsensä voimattomaksi ja riippuvuutensa hallitsemaksi. Läheiset, kuten perheenjäsenet tai ystävät, voivat puolestaan ajautua pelastajan rooliin, yrittäen ratkaista ongelmia riippuvaisen puolesta siinä onnistumatta. Kolmion kolmas rooli, syyttäjä, voi olla riippuvaisen läheinen tai riippuvuudesta kärsivän oma sisäinen ääni, joka kritisoi ja syyllistää. 

Kaikki nämä roolit vahvistavat häpeää ja estävät toipumista, sillä ne ruokkivat tarvetta paeta tunteita – usein takaisin riippuvuuden pariin.

Toipuminen alkaa, kun henkilö tunnistaa omat roolinsa draamakolmiossa ja haluaa päästä niistä eroon. Tämä vaatii rehellistä itsensä kohtaamista, vastuun ottamista omista tunteista ja käyttäytymisestä sekä terveiden rajojen asettamista. Itsemyötätunto on avainasemassa tässä prosessissa, sillä se auttaa irtautumaan haitallisista rooleista ja oppimaan terveempiä tapoja suhtautua itseensä ja muihin.
 

Lue lisää aiheesta täältä: https://toimiva.fi/sipsit-snapsit-seksi-ja-some/ 

Olet lämpimästi tervetullut työpajaan, Ulos riippuvuuksien draamoista torstaina 28.11 klo. 18-19. Ilmoittaudu mukaan täällä: https://www.wiisaskasvu.fi/tapahtumat/tyopaja-ulos-riippuvuuksien-draamas/ 
 

Piia Sumupuu

riippuvuustyön asiantuntija, taideterapeutti, nepsyvalmentaja, yhteisöpedagogi (AMK)